Aura-Oasis - - Studie en onderzoek van paranormale fenomenen

vrijdag 7 maart 2014

Crisis door vooruitgang


Tijdsgeest

De eerste personal computer verscheen pas in 82. Ik herinner me zelf ook mijn eerst pc die ik ergens een jaar of 8 later kocht, een XP, 8 bit, 8 Mhz. Programma's waren er nauwelijks of ze waren onbetaalbaar duur. Je moest er in het begin dus zelf schrijven of je kon maar weinig doen met je pc. Op een grote floppy disk ging 360 Kb en een harddisk zat niet standaard in de computer. Ik moest opstarten via 2 diskettes en in de juiste volgorde. Het was dus studeren geblazen.
Later plaatste ik een harddisk van 32 Mb, die toen heel duur was. Een geheugen was 512 Kb (geen megabyte en zeker geen gigabyte). Het scherm moest je afzonderlijk kopen. Als je een beetje kleur wilde, kon je 4 kleuren kopen die er eigenlijk maar 2 waren (wit, zwart= 1, groen en paars = 1). Daarvoor moest je dan wel een grafische kaart bijkopen. Een muis bestond niet, alles moest via de toetsencombinaties. Een menu zoals bij een tekstverwerker stond niet op je scherm. Je moest weten dat je shift-F4 moest drukken om iets te selecteren eer je het bijv. kon verplaatsen.
De printer was met kettingpapier en een lint zoals bij een schrijfmachine.

Je kon er belachelijk weinig mee doen en zeker geen internet, dat bestond gewoon niet.

Vooral elektronica is dus vooruit gegaan. Het is heden nu toch wel ondenkbaar dat een printplaat van 2 Kb geheugen in de voorgaande generatie computers (de mainframe), zo'n 30 cm vierkant was en vol zat met chips.

De eerst foto's die op pc kwamen, bouwden zich langzaam op van boven naar beneden. Het kon een minuut duren eer hij een foto gelezen en weergaf op het scherm en dat was dan nog lage resolutie. Die foto's waren trouwens niet gemaakt met een digitaal toestel want dat bestond niet.

Toch gaf dit eerst een hoger sociaal contact, want je kon programma's uitwisselen.

Als er een defect was werd eerst aan de hardware gedacht, want ja, dat bestond uit miljoen onderdelen, toen onvoorstelbaar. Er moest daar toch wel regelmatig eentje van kapotgaan? Bij tv was dat toch zo.

Softwareproblemen kon je wel laten oplossen, zoals een virus van je pc laten halen, maar je diende je portefeuille mee te hebben want dat waren zeer hoog geschoolde specialisten die daar dan uren naar zochten. (virussen kwam toen vaak voor)

Dus schaarden een kring van kennissen zich samen rond een pc met een probleem om het te proberen zelf op te lossen.

Sedert de eerste pc zijn de jaren vooruit gevlogen. Het verschil van de jaren 80 (bijna iedereen zonder pc) en nu (iedereen heeft er een die 10.000 keer meer doet in zijn broekzak) is enorm.

Terwijl de pc in de eerste plaats ontworpen was om werkuren en personeel te besparen was er steeds meer personeel en werkuren voor nodig. Toch wilde ieder bedrijf "gemoderniseerd" zijn want men was trots op dat scherm en dat toetsenbord dat op het bureau stond. Niet iedereen had dat. Je moest al een specialist zijn, want voordien was dit alleen voor programmeurs.

Nu is het eerste wat iedere pasgeborene te zien krijgt een elektronisch speeltje want er is geen tijd meer voor de kinderen. Aan de andere kant raakt men verwend en kan men niet meer met anderen omgaan. De eisen aan de kennis om een beroep uit te oefenen worden steeds hoger. (al is elektronica nu veel gemakkelijker geworden buiten de tijd dat het defecte onderdeel te moeten zoeken en te vervangen). Ik ben vrij zeker dat er geen winst geboekt wordt in werk door computers. Wel kan je je werk digitaal naar je collega sturen via het netwerk terwijl je dat voordien met een kopie zelf moest gaan dragen.

Maar meer werk wordt er niet verzet. Integendeel. Zoek maar eens een loodgieter om een nieuwe kraan bij te plaatsen voor je nieuwe vaatwas.
En die dingen heeft men verleerd. Nu moet iemand van Afghanistan dat komen doen tegen een zeer laag loon maar aan een gepeperde rekening van de werkgever.

Men mag immers niet vergeten dat er voor iedere werknemer wel een aantal personen op bureau werk hebben aan de berekening van de kosten, de factuur, de boekhouding en de belastingen. En dat wordt met een geavanceerd computernetwerk gedaan en vraagt dus veel investering.
Dan gaat men failliet... crisis

aura-oasis
Andere artikels
Contact
Reacties graag via Forum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten